Δευτέρα 13 Απριλίου 2015


Φίλοι/ες αναγνώστες, έπεσα τόσο έξω στις προβλέψεις μου για το φετινό Παναθηναϊκό. Τουλάχιστον ως προς το ταβάνι του. Ως προς την ποιότητα νομίζω όλοι συμφωνούμε πως δεν είναι αντίστοιχη της ιστορίας του. Κι όμως, φιγουράρει 4ος στον όμιλό του και προκρίνεται στα playoffs με την CSKA. 

Το τριφύλλι μπορεί να μην είναι τετράφυλλο, είναι όμως τυχερό. Και μάλιστα υπέρ του δέοντος. Παρά την ήττα στη Hala Pionir, το "δώρο" ήρθε από τη Maccabi μέσω... Βερολίνου.

Η χαρά ίσως να σταματήσει εδώ για τον Παναθηναϊκό αφού αντιμετωπίζει την CSKA, όμως και η είσοδός του στους 8 αποτελεί σίγουρα ευτύχημα για μία μέτρια ομάδα. Το ίδιο θα ίσχυε αν τη θέση του έπαιρνε η Alba.

Ερχόμαστε στα των playoffs λοιπόν. Τα δεδομένα ευνοούν την CSKA. Πλήρης ομάδα, πλεονέκτημα έδρας, ρυθμός, διάρκεια.


Παράγοντας έδρα.

Ο Παναθηναϊκός έχει δείξει πως φέτος με τα εκτός έδρας δε τα πάει καλά, επομένως έστω και μία νίκη να καταφέρει στη Μόσχα θα είναι αξιέπαινη. Αν δεν πετύχει καμία, μικρό το κακό. Έχει στο πλευρό του την καυτή του έδρα για ένα τουλάχιστον παιχνίδι

Η αλήθεια απέχει λίγο από το όνειρο βέβαια. Η CSKA δείχνει ότι δε λογαριάζει έδρες, περνάει από παντού και ισοπεδώνει. Μόνο στραβοπάτημά της ήταν αυτό στο ΣΕΦ. Κατά τα άλλα οι παίκτες της έχουν την απαραίτητη ψυχραιμία να παίξουν... μπάλα ακόμη και στις πιο αντίξοες κι ασφυκτικές έδρες.

Ρυθμός και διάρκεια.

Η CSKA μπορεί να έχει περάσει από μικρές φουρτούνες σε πολλά παιχνίδια, αλλά στο τέλος πάντα βρίσκει τον εαυτό της. Είναι αναμφίβολα μια ομάδα με διάρκεια παιχνιδιού και καλό ρυθμό. Μπορεί να βασιστεί στους πολλούς, μα πάρα πολλούς στυλοβάτες της και να παίξει όπως θέλει.

Ο Παναθηναϊκός από την άλλη είναι κάπως ασυνεπής σ'αυτούς τους τομείς. Τελευταίο παράδειγμα η ήττα στο Βελιγράδι. Εκεί που τα πράγματα ήταν σχεδόν τέλεια στο τρίτο δεκάλεπτο, η μηχανή έσβησε στην κατηφόρα. Προκειμένου να έχει ελπίδες πρέπει να είναι συγκεντρωμένος και τα 40 λεπτά του παιχνιδιού και να μην αφήσει την CSKA να πατήσει σε ενδεχόμενα δικά του λάθη για να σκοράρει.

Άμυνα

Το Α και το Ω σ'αυτή τη σειρά. Αν ο Παναθηναϊκός δει μερικά κενά στο pick n' roll της CSKA, ίσως γλυτώσει κάποια καλάθια. Γενικότερα όμως, η κυκλοφορία των Ρώσων δεν αφήνει περιθώρια για τέτοια τυχερά. Anyhow, και τις "τρύπες" να εντοπίσει ο Παναθηναϊκός, σίγουρα δε μπορεί να βασιστεί σ'αυτές για να έχει τύχη. Η CSKA είναι μια πολύ καλή ομάδα (like you didn't know already) και τυχόν κενά μαθαίνει να τα διορθώνει.


Διαμαντίδης εναντίον Teodosic

Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού σίγουρα θα αναλάβει το δύσκολο ρόλο να οδηγήσει την ομάδα του μέσα από το θανατηφόρο δίδυμο Μίλος-Νάντο σε 1 και 2. Έχει και την εμπειρία και το ταλέντο να κάνει το καλύτερο, δυστυχώς όμως το υλικό του Παναθηναϊκού έχει δείξει ότι δε μπορεί να μετατρέψει την υπερπροσπάθεια του 35χρονου σε κάτι καλό. Από την άλλη μεριά, ο Σέρβος δείχνει σε απόλυτη φόρμα. Μένει να δούμε πως θα αντιδράσει στο παρκέ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ένας εκ των δύο θα περιορίσει τη δημιουργία (assists) του άλλου. Η ζυγαριά βρίσκεται σε ισορροπία.

Μιλώντας για υλικό...

Που είναι ο Slaughter κι ο Batista που ξέραμε; Που είναι η συγκέντρωση του Gist. Ας ανασκουμπωθούν λίγο αυτοί οι τρεις γιατί μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο ως προς τη ροή της σειράς. Για να μη θίξω και την πιο άκυρη μεταγραφή του Παναθηναϊκού φέτος, τον Lawal...

Όσο για την CSKA, μη λέμε τα ίδια. Ό,τι πληρώνεις, παίρνεις. Έτσι λοιπόν οι Ρώσοι έχουν ρίξει πολύ χρήμα για να έχουν υλικό πρώτης διαλογής.


Τα ψηλά βουνά

Στο τελευταίο παιχνίδι της CSKA για το Τοπ 16 στο Μιλάνο, είδαμε τους Kaun και Vorontsevich να πρωτοστατούν. Συνεπώς, πέραν από τους πολύ αξιόπιστους περιφερειακούς της, μπορεί να βασίζεται και στους ψηλούς. Είναι τόσο καλό το επίπεδο των παικτών που ο Ιτούδης δε στερείται λύσεων.

Το καλό για τον Παναθηναϊκό είναι ότι κι οι δικοί του ψηλοί κ' ημίψηλοι (μη βαράτε) μπορούν να καταφέρουν πολλά στο παρκέ. Ο Φώτσης πυροβολεί από μακριά, ο Μαυροκεφαλίδης σε καλή μέρα λατρεύει το low post και ο καλός Gist είναι αιτία να βλέπουν εφιάλτες οι Khryapa-Vorontsevich. Για τον Batista, όπως ανέφερα και παραπάνω, δεν είμαι σίγουρη. Ενώ ξεκινάει δυναμικά, σαν να χάνει τη λάμψη του μετά το πέρας των πρώτων λεπτών. Κούραση; Αδυναμία; Το μόνο σίγουρο είναι πως πρέπει να εκμεταλλευτεί το physical game του στη ρακέτα.


Πρόβλεψη

Ξεκαθαρίζοντας ότι το μπάσκετ κρίνεται στο παρκέ, θεωρώ δεδομένη έως κι εύκολη την πρόκριση της CSKA στο Final 4. Όσο και να αρεσκόμαστε στα παραμύθια με happy end, η αλήθεια είναι πως πρέπει να γυρίσει ο κόσμος τούμπα για να φτάσει ο Παναθηναϊκός στη Μαδρίτη. Γίνονται θαύματα;

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *