Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Μετά την αναμπουμπούλα του Παρασκευατόβραδου, ξημέρωσε μια νέα μέρα την οποία και πρέπει να αντιμετωπίσουμε ψύχραιμα σε σχέση με όσα είδαν τα μάτια μας χθες.
Credit: Alius Koroliovas - Getty Images
Αρχής γενομένης από τον Παναθηναϊκό στο Κόουνας (Kaunas). Ναι, για άλλη μια φορά έχασε από τα λάθη του και ναι, έχει αυτοκαταστροφικές τάσεις η ομάδα του Ivanovic.

Ας μην τρέφουμε αυταπάτες, η Zalgiris δεν είναι καμιά υπερομάδα, ούτε με πρώτο σκόρερ τον Cherry μπορείς να πας μακριά. Ποιοτικότατος παίκτης μεν, με λάθος περίγυρο δε.

Ο Παναθηναϊκός, αν είχε μπει με λίγη παραπάνω συγκέντρωση και λίγο τσαμπουκά και σε συνδυασμό με την εκπληκτική εμφάνιση του Παππά, θα είχε "καθαρίσει" τη Zalgiris από το ημίχρονο κιόλας. Εν αντιθέσει, στο ημίχρονο έγινε το ακριβώς αντίθετο!

Συνήθως το 3ο δεκάλεπτο κρίνει πολλά για τον Παναθηναϊκό. Έτσι, όταν σ'αυτό η άμυνα των Λιθουανών πήγε για.... μπύρες, ο Παναθηναϊκός βρήκε το τρίποντο που το έλειπε (μέσω Παππά), μαζί με την απαραίτητη ψυχραιμία για να έχει τα φόντα να γυρίσει το παιχνίδι. Η ευημερία δεν κράτησε πολύ δυστυχώς.

Στο τελευταίο δεκάλεπτο, το θέμα στην άμυνα γύρισε στον Παναθηναϊκό. Κρίσιμα ριμπάουντ δεν ήρθαν και αν η Zalgiris δεν είχε εξίσου ανισόρροπη βραδιά, θα μπορούσε να είχε τελειώσει το παιχνίδι στο 35'. Κι όμως, ο Παναθηναϊκός πάτησε πάνω στα λάθη των παικτών του Krapikas και έτσι μπόρεσε να απειλήσει στο τελευταίο τρίλεπτο. Βέβαια, δεδομένων αφενός της έλλειψης των προαναφερθέντων ριμπάουντ, αφετέρου του προβλήματος στη δημιουργία του Παναθηναϊκού, εν τέλει δεν ήταν δύσκολο για τους Λιθουανούς να πάρουν τη νίκη.

Είναι η τρίτη σερί ήττα για τον Παναθηναϊκό. Από μόνο του αυτό δε λέει κάτι. Εξάλλου δεν το έχει σε τίποτα να πάρει τα πάνω του αν το θελήσει (λείπει η συγκέντρωση). Υπάρχουν όμως και δεδομένα που ίσως προκαλέσουν δυσφορία στην ομάδα των Αθηνών:

i) Ρεκόρ 5-5.
ii) Υποδέχεται Real (τρένο) και Alba (θα παλέψει με νύχια και με δόντια να είναι στους 8, τα τελευταία 4 παιχνίδια είναι πιο ευνοϊκά για τους Γερμανούς).
iii) Έχει να περάσει από το Βελιγράδι.

Το πλέον θετικό στοιχείο: iv) Μπορεί άνετα να εκτονωθεί στη Galatasaray.

Η λογική βάζει δύσκολα, μα η πράξη παίζει μπάσκετ. Θαρρώ πως είτε περάσει στους 8 είτε όχι, θα είναι οριακά. Ο όμιλός του είναι αρκετά ταραγμένος μετά και από το χθεσινό παιχνίδι.

Μικρό το κακό! Εδώ στην αρχή της χρονιάς αμφιβάλλαμε αν θα περνούσε και στους 16. Το "στοίχημα" έχει εν μέρει κερδηθεί ως προς τους Ευρωπαϊκούς στόχους.

Σε τελική ανάλυση, στο χέρι του είναι να βοηθήσει τον εαυτό του. Σε περίπτωση ισοβαθμίας με τη Zalgiris περνάει στους 8, λόγω της διαφοράς που πήρε το Γενάρη στο ΟΑΚΑ. Όλα θα κριθούν από δω και πέρα. Σκληρή δουλειά και εξονυχιστικό διάβασμα των αντιπάλων απαραιτήτως.
_________________________________________________________________________

Υπήρχε περίπτωση να περάσει παιχνίδι του Ολυμπιακού χωρίς προβλήματα; Η είδηση πλέον θα είναι να παίξουν όλοι ακέραιοι. 

Έχω βαρεθεί όμως να μένουμε στις ατυχίες. Προτού με στήσετε στα 5 μέτρα, δεν αμφισβητώ ότι υπάρχουν. Το θέμα είναι να βλέπουμε και πίσω απ'αυτές. Σημασία δεν έχει να μόνο πούμε ότι κι ο... Μπαρτζώκας αν είχε παίκτες τους Vesely, Goudelock και Bjelica θα το έπαιρνε χθες. Αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Παραμερίζοντας τις αναποδιές, λοιπόν, φαίνεται η αληθινή διάσταση του χθεσινού παιχνιδιού με τη Fener.

Σημεία που καθόρισαν το παιχνίδι:

1) Ριμπάουντ (29 για τον Ολυμπιακό, 42 για τη Φενέρ).
2) Σκορ από τα παραπάνω ριμπάουντ (η Φενέρ εκμεταλλεύτηκε μεγάλο ποσοστό τους).
3) Υπεροχή Φενέρ σε δημιουργία-εκτέλεση.
4) Απώλεια Σπανούλη.


Πρώτο "φάουλ" η χρονοτριβή στα ριμπάουντ, επιθετικά και αμυντικά. Ο Ολυμπιακός στέρησε από τον εαυτό του ευκαιρίες για σκορ. Το παράδειγμά του δεν ακολούθησε η Φενέρ που και λόγω φιζίκ των παικτών της τα βρήκε και τα εκμεταλλεύτηκε.

Έπειτα, το παιχνίδι πάνω στον Goudelock ήταν κάπως παράξενο. Δεν είναι "χθεσινός" στις μεγάλες εμφανίσεις, αποτελεί ένα από τα επιθετικά στηρίγματα του Ζοτς εδώ και πολύ καιρό. Αυτός είναι ο ρόλος του. Χρειαζόταν μεγαλύτερη βοήθεια στο μαρκάρισμά του η οποία δεν ήρθε και έτσι εκείνος βρήκε χώρο για σουτ. Λογικό δεν είναι; Ο Ολυμπιακός δεν ήταν και τόσο διαβασμένος εκεί.

Εκεί που το παιχνίδι ξέφυγε όμως ήταν μετά τη γονατιά του Σπανούλη. Ο ίδιος, με αυταπάρνηση συνέχισε να παίζει. Κι αυτό αγαπητοί και αγαπητές μου είναι δείγμα μεγάλου αθλητή. Παρόλα ταύτα, με το γόνατό του να είναι σε άσχημη κατάσταση, δε μπόρεσε να δώσει όσα θα ήθελε. Στο πρώτο ημίχρονο τον είδαμε και να σκοράρει αλλά και να δημιουργεί, κάτι που έλειπε από τον Ολυμπιακό στο τέλος. Είναι μεγάλο το πλήγμα, καθώς ο Σπανούλης έχει αποδειχθεί ο to-go-to άνθρωπος στα δύσκολα για την ομάδα.

Προσοχή: Η Fener του πρώτου μισού του Top 16 δεν έχει καμία σχέση με την τωρινή ομάδα. Ξέρει που βαδίζει, ο κάθε παίκτης έχει διαφορετικό πόστο και κάνει τη δουλειά του όπως πρέπει. Ο Ολυμπιακός ακόμα δεν έχει την πολυτέλεια να το κάνει, λόγω των τραυματισμών. Ως εκ τούτου, η νίκη των Τούρκων είναι το λιγότερο λογική.

Η χθεσινή εμφάνιση σαφώς δεν ακυρώνει την πορεία του Ολυμπιακού ως τώρα. Ο Σπανούλης θα παλέψει και θα είναι μέσα με Εφές και το κοντέρ θα μηδενιστεί και πάλι. Οι επόμενες 2 αγωνιστικές είναι κρίσιμες και θα καθορίσουν και το πλεονέκτημα αλλά και το ζευγάρι. Όχι και η καλύτερη συγκυρία για τον Ολυμπιακό.

Μπορεί να χάσει το πλεονέκτημα έδρας. Ε και λοιπόν; Ψυχραιμία! Δεν χάνει τη Μαδρίτη. Δια πυρός και σιδήρου θα είναι εκεί!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *